MS-DOS Nedir

(MicroSoft Disk Operating System), Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. İlk olarak 1981 yılında sürüm numarası 1.00 olan MS Dos piyasaya sürüldü.

MS-DOS’ bazı sürümleri şöyledir;

MS-DOS 1.0
MS-DOS 1.25
MS-DOS 2.0
MS-DOS 2.11
MS-DOS 3.0
MS-DOS 3.1
MS-DOS 3.2
MS-DOS 3.30
MS-DOS 4.0
MS-DOS 4.01
MS-DOS 5.0
MS-DOS 6.0
MS-DOS 6.20
MS-DOS 6.21
MS-DOS 6.22
MS-DOS 7.0
MS-DOS 8.0

MS-DOS’a Düşmek

Windows 98’de MS Dos Prompt’du açmak için Çalıştır>Command, Windows XP’de Çalıştır>Cmd denilir.

Sistem Dosyaları:

Sistem dosyaları bilgisayarın açılması için gerekli dosyalardır. Dos işletim sisteminin Beş sistem dosyası vardır. Bunlardan üçü (Config.sys, Autoexec.bat, Command.com) MS-DOS’ un açılması için gereklidir.

1. IO.SYS

2. MS-DOS.SYS

3. CONFIG.SYS: Bu dosya ile ek donanım birimleri tanımlanır. Yani bu dosyaya eklenecek komutlar aracılığı ile memory, fare, klavye, ekran ve bunun gibi araçların nasıl çalışacağı belirlenir.

4. AUTOEXEC.BAT: Bu dosya, DOS çalıştığında bazı programları otomatik olarak çalıştırma olanağı verir. Bilgisayarı açtığınızda yüklenmesini veya çalışmasını istediğiniz dosyaları da bilgisayarın açılırken okuduğu Autoexec.Bat dosyasına koyarak otomatik olarak çalışmasını sağlamış oluruz.

5. COMMAND.COM: Bu dosya, bilgisayar komutlarını yazdığımız komut derleyicisini görüntüler. Command.com dosyası içinde DOS işletim sisteminin İç komutları bulunur ve bu komutlar açılışta bu dosya ile Ram belleğe yüklenirler.

Sistem Dosyalarını Kopyalama

A:\>SYS C -- komutu, A: disket sürücüdeki sistem dosyalarının C Sabit diskine kopyalanmasını sağlar.

MS-DOS Komut satırı: (Command Prompt)

DOS'un gerekli sistem dosyalarının bilgisayarın açılmasıyla birlikte otomatik olarak bir disk üzerinden RAM belleğe yüklenmesininden sonra ekrana gelen iletidir.

Bu iletide DOS,o anki aktif sürücü ve dizinin adı görüntülenir ve komutlar bu iletinin önüne yazılır. Bu ileti silinemez ancak değitirlebilir ve DOS ekranında devamlı aktif olarak görülür.

Örnek:

C:\>

C: , sabit disk sürücü anlamındadır ve " : " işareti ile sürücü olduğu belirtilir.

\ , Ana Dizin ayracıdır. Aktif dizinin sürücünün kök dizininde (ana dizin) kullanılır.

> , kapatma amaçlı bir ayraçtır.Dizinler arasında dolaşırken Dizinleri ayrımada kullanılır.

Örnek:

C:\>Dosyalar>Resimler>

Kulladığınız Ms Dos Programının Versiyonu Ögrenkmek için

VER komutu: MS-DOS’ un versiyonunu görüntülemeyi sağlar.

C:\>Ver <>
Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]

Renk karışımları

Gözümüzde meydana gelen renk duyumu genellikle çeşitli renklerin karışması ile olur. Renkleri karıştırmak için üç yol vardır: Toplama metodu, çıkarma metodu, bindirme metodu.



Toplama metodu:
Gözde meydana gelen renk duyumları renklerin karışımına bağlıdır. Işık renklerinde boya renklerinden farklı olarak kırmızı-yeşil-mavi mordur(RGB). Boya renklerinde ise magenta, sarı ve cyan (CMY) . Beyaz bir slayt perdesine yansıyan aynı şiddetteki üç ana rengin karışımı beyazı oluşturmaktadır. Aynı şekilde bir perdeye mavi-mor ve yeşil yansıtıldığında bileşiminden cyan mavisi, kırmızı ile yeşilin birleşiminden sarı, kırmızı ve mor-mavinin birleşiminden macenta kırmızı elde edilir. Renk karışımlarının bu yöntemle elde edilmesine toplama yöntemi (Additive metot) denir. Televizyonda bu yöntem kullanılır.






























Çıkarma metodu (Substractive metod)

Bu yöntem beyaz ışığın içinden gereken rengin çıkarılmasıdır. Boya (pigment) renklerinin özelliklerini içeren bu yöntem için şöyle bir örneklemeden yararlanılabilir. Beyaz ışığın önüne tutulan yeşil filtre prizma ışığın içinden yeşil ışın grubunu geçirip, diğerlerini emmekte ve yeşil renk çıkartma metoduyla elde edilmektedir. Renklerin çıkarmalı karışımı boyalarla ve renkli saydamlarla elde edilir. Buradaki ana renkler, mor-mavi, cyan ve sarıdır. Eşit miktarlarda olmak koşulu ile cyan ve macenta karışımı mor-mavi, cyan ve sarı karışımı yeşil, macenta ve sarı karışımı kırmızı renkleri oluşturur. Boya renkler karıştırıldığında beyaz değil, siyaha yakın kirli bir gri elde edilir.



































Bindirme metodu
Bir tuval çok küçük renk noktalarıyla aydınlatılırsa göz belirli bir uzaklıktan artık bu renkleri tek tek göremez, ayıramaz. Bunları karışmış bir halde görür. Pointilist ressamlar Signac ve Seurat bu anlayışı tablolarında kullanmışladır. Bindirme yönteminde göz, çeşitli renklerle noktalar halinde boyanmış bir tuvaldeki renk nüanslarını karışım olarak algılar.
Örneğin, küçük mavi ve sarı noktalar bindirme usulünde belirli bir uzaklıktan yeşil olarak algılanır.