Renk karışımları

Gözümüzde meydana gelen renk duyumu genellikle çeşitli renklerin karışması ile olur. Renkleri karıştırmak için üç yol vardır: Toplama metodu, çıkarma metodu, bindirme metodu.



Toplama metodu:
Gözde meydana gelen renk duyumları renklerin karışımına bağlıdır. Işık renklerinde boya renklerinden farklı olarak kırmızı-yeşil-mavi mordur(RGB). Boya renklerinde ise magenta, sarı ve cyan (CMY) . Beyaz bir slayt perdesine yansıyan aynı şiddetteki üç ana rengin karışımı beyazı oluşturmaktadır. Aynı şekilde bir perdeye mavi-mor ve yeşil yansıtıldığında bileşiminden cyan mavisi, kırmızı ile yeşilin birleşiminden sarı, kırmızı ve mor-mavinin birleşiminden macenta kırmızı elde edilir. Renk karışımlarının bu yöntemle elde edilmesine toplama yöntemi (Additive metot) denir. Televizyonda bu yöntem kullanılır.






























Çıkarma metodu (Substractive metod)

Bu yöntem beyaz ışığın içinden gereken rengin çıkarılmasıdır. Boya (pigment) renklerinin özelliklerini içeren bu yöntem için şöyle bir örneklemeden yararlanılabilir. Beyaz ışığın önüne tutulan yeşil filtre prizma ışığın içinden yeşil ışın grubunu geçirip, diğerlerini emmekte ve yeşil renk çıkartma metoduyla elde edilmektedir. Renklerin çıkarmalı karışımı boyalarla ve renkli saydamlarla elde edilir. Buradaki ana renkler, mor-mavi, cyan ve sarıdır. Eşit miktarlarda olmak koşulu ile cyan ve macenta karışımı mor-mavi, cyan ve sarı karışımı yeşil, macenta ve sarı karışımı kırmızı renkleri oluşturur. Boya renkler karıştırıldığında beyaz değil, siyaha yakın kirli bir gri elde edilir.



































Bindirme metodu
Bir tuval çok küçük renk noktalarıyla aydınlatılırsa göz belirli bir uzaklıktan artık bu renkleri tek tek göremez, ayıramaz. Bunları karışmış bir halde görür. Pointilist ressamlar Signac ve Seurat bu anlayışı tablolarında kullanmışladır. Bindirme yönteminde göz, çeşitli renklerle noktalar halinde boyanmış bir tuvaldeki renk nüanslarını karışım olarak algılar.
Örneğin, küçük mavi ve sarı noktalar bindirme usulünde belirli bir uzaklıktan yeşil olarak algılanır.